De Magneet, Vaart en ik.

Het is weer even geleden maar van maandag 7 oktober tot en met zondag 13 oktober neem ik weer eens deel aan een tentoonstelling. Ditmaal in De Magneet in Kortrijk. Er zal ouder werk en spiksplinternieuw werk te zien zijn. Hier alvast een preview:

 

Perstekst- De Magneet zet er “VAART” achter

Via Stad Kortrijk en Matexi NV kreeg De Magneet de kans om de oude Bruynooghe Koffiebranderij in hartje Kortrijk tijdelijk te bezetten.
De vitale coalitie rond De Magneet wil ruimte creëren waar mensen experimenteren, elkaar ontmoeten, uitwisselen, maken en nieuwe dingen proberen. Een dynamische werkplek uitbouwen die goed bereikbaar is en die open werkruimte voorziet.
De Magneet is ondertussen al enkele maanden uit de startblokken geschoten en nu de zomer voorbij is, zit de “VAART” erin. Hoogtijd dus om de deuren open te zwieren.
Ooit werd er koffie gebrand maar nu brandt De Magneet van verlangen om haar creativiteit te laten zien. Een rijk aanbod werd samengesteld zoals de beste koffiemelange.
Van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober (telkens vanaf 9u.00) organiseert De Magneet het multi-disciplinair evenement “VAART, made in De Magneet”. Een week lang kan het publiek kiezen uit een breed programma van doorlopend expo, open ateliers, optredens, performances, Café 'In den Vaart', food & drinks, ...
MotoKouture bouwt er vanaf nul een motorfiets. Gedurende de week kan je live de opbouw komen bekijken. De interactieve installatie “The Womb” laat je rondwandelen in een reuze baarmoeder. Mabaïla brengt pin-up couture. Kunstenaars van diverse disciplines stellen tentoon met schilderijen, fotografie, installaties, artprints, juwelen, keramiek, surfboardbuilding, grafisch ontwerp, …
De ”artists in residence” van De Magneet zetten hun ateliers open en geven je een kijk achter de schermen.
In Café ‘In den Vaart’ zijn er iedere avond activiteiten. Een café met plankenkoorts waar durvers zich uitleven op het podium. Muziek, reading out loud sessies, performance, … niets is onmogelijk, zolang de ”VAART” er maar inzit.
Maar deze melange bevat nog meer kwaliteitsbonen! Bekijk het volledige programma op www.demagneet.eu of www.facebook.com/demagneet.

Nieuwjaarsbrief 2013 en de pers

Ieder oudjaar komen we met vrienden samen om het nieuwe jaar te vieren. Het is ondertussen traditie geworden dat iedereen een nieuwjaarsbrief schrijft en voorleest. Deze keer kozen we voor Gent, onder de stadshal.

En toen stonden we plots in de krant:

Nieuwjaarsbrief 2013

Ieder oudjaar komen we met vrienden samen om het nieuwe jaar te vieren. Het is ondertussen traditie geworden dat iedereen een nieuwjaarsbrief schrijft en voorleest. Dit was mijn brief voor 2013.

Beste vrienden,

We hebben het overleefd. Voor de zoveelste keer in ons bestaan werd ons verlossing beloofd maar moeten we de werkelijkheid onder ogen zien en merken dat het hier nog lang niet zal gedaan zijn.

Nu we bijna zeker zijn van onze onzekerheid hoeven we niet meer te twijfelen aan ons twijfelachtig bestaan. Niets is zekerder dan onze onzekerheid. Wees blij dat blijft duren want zelfs God dacht dat het na de dinosaurussen wel afgelopen ging zijn. Hij probeerde het nog eens met een zondvloed maar kon het niet laten de lokale scheepsbouw te subsidiëren. Jezus, zei het ook net voor hij aan zijn onzeker einde kwam. “Godverdomme, wanneer gaat ge mij verlaten!” riep hij uit, maar werd verkeerd vertaald. Net zoals Mohammed trouwens, waardoor vele zelfontplofbaren nu zitten te sabbelen op 72 druiven in plaats van op de tepels van 72 maagden.

Ik moet toegeven, beste vrienden, ik heb even getwijfeld. Griekenland bleef het moeilijk hebben met het afbetalen van onze schulden. Maurice Lippens kwam er plots achter dat hij eigenlijk geen bankier is, maar ik voorspel dat hij zonder verspringer te zijn de dans zal ontspringen. In mijn omgeving zag ik meer en meer mensen die niet gingen stemmen. Onze kerncentrales vertoonden barsten waar zelfs de fond de teint van Elio Di Rupo niet tegen opgewassen was. Mijn partner had even last van een “extension-ele" crisis maar gelukkig werden de knopen snel terug ontward.

Ikzelf werd 40 en dacht even om volwassen te worden maar deze gedachte verdween even snel als de miljarden van Dexia. Volgens de Flair moest ik in de verleiding komen een motorfiets te kopen maar, wegens gebrek aan rijbewijs is het een fiets geworden. Toch merkte ik dat de leeftijd mij zachter maakte. Ik begon begrip op te brengen voor rijke Fransen want plots blijkt het beloofde paradijs België te zijn.
"Laat jongeren zonder papieren school afmaken" kopte een krant, “Nogal drastisch.”, dacht ik. “Die jongeren kunnen er ook niet aandoen dat ze geen papieren school hebben”.
Ik begon mee te leven met Calimero want het moet niet gemakkelijk zijn om altijd met Bart De Wever vergeleken te worden. Maar op het einde van het jaar was ik, na geconfronteerd te worden met een buikgriep waar zelfs de watervallen van Coo jaloers op zouden zijn, blij om terug wat harder te worden.

Maar goed, beste vrienden, de Maya’s kunnen dus de pot op. Ze kunnen hun kalender samen met Higgs z’n deeltje steken waar het zonlicht niet schijnt en waar Schrödingers kat toch al lang dood ligt te wezen. Ik voorspel dan ook met een aan alle onzekerheid grenzende onwaarschijnlijkheid dat de wereld nog even blijft draaien. Al blijf ik op mijn hoede als ik de smurfen hoor voorspellen dat de wereld zal vergaan op een blauwe maandag.

Ondertussen, beste vrienden, zitten we weer samen. Voorzien van drank en eten. De Maya’s zaten er naast. Laat 2013 daarom het jaar van plannen en hun uitvoering worden. "Een goeie koe heeft horens", zei den boer en hij molk de stier. Ik wens mijn naasten nieuwe carrièrekansen en iedereen, op dit moment meer dan ooit, een goede gezondheid.

Peter

Battle of the rings - De Mijlpaal

Op 11 november 2012 - dag van de wapenstilstand - start ‘Battle of the Rings’ in kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden-Zolder. 

een expo over de ring in alle mogelijke betekenissen, symbolen en functies, over alles wat met een ring te maken heeft of ernaar verwijst, uitgevoerd in alle mogelijke materialen, met objecten waarin de verwijzing naar de ring expliciet aanwezig is

Max Gielis, Trees De Mits, Karin Borghouts, Rembrandt Jordan, Kuppers & Wuytens, An Lanckman, Lore Langendries, Jean Lemmens, Iris Mondelaers, Audi Pauwels, Kitty Spaenjers, Ick Reuvis, Helena Schepens, Ann Van Hoey, Siegfried De Buck, Koen Vanmechelen, Hilde Van Der Heyden, Inge de Schuyter, Nilton Cunha, Peter Deleu.

Een expo die deel uit maakt van de tentoonstelling COMBAT Koen Vanmechelen die van 7 oktober tot 16 december 2012 te bezoeken is in de landcommanderij van Alden Biesen in Bilzen en in kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden-Zolder (www.combat-koenvanmechelen.com).